Saturday, October 29, 2011

Chicken Skewers

Hari ni dah terlebih rajin untuk masak ye puan-puan. Saya masak chicken skewers. Apa itu?? Boyfriend saya suka sgt, tu yg selalu buat tu. Ecehh (mentang-mentang dah pandai buat kannn) Hari ni buat 2 dishes iaitu Chicken Skewers and Agar-Agar Lychee (recipe ada kat bwh ye).


Chicken Skewer


Ingredients
1kg chicken breast, cubed chicken thigs or wings can also be used
Skewers

Sauce:
1 spoon white vinegar (cuka)
6 spoon soya sauce
1 spoon oyster sauce
1 spoon sugar
150ml water
1 chicken cube
1 spoon corn flour

Preparation:

Boiled chicken cube and potato and make it half-cooked

Bring the sauce to boil for 5 min or till its thicken then set aside.

Put Chicken and potatoes into skewer

Marinate the chicken and potatoes with the sauce and grill for a minute.



Agar-agar Lychee




Ingredients:

1 tin lychee (Hiris lychee jadi kecik)
1 tin susu cair (saya pakai Ideal)
1 cawan gula (Boleh improvise klu nk manis lg)
20 gram solid agar-agar (Yang dlm paket kat kedai)
1000ml air + air laici dalam tin

Preparation :

Masukkan air dalam periuk dan tunggu sehingga mendidih

Masukkan agar-agar ke dalam periuk dan masak sehingga agar-agar hancur dan tidak berketul.

Masukkan gula dan air laici. Kacau sehingga hancur.

Kemudian masukkan susu cair dan laici yang telah di hiris halus. Kacau dan bila mendidih tutup api.

Letak sirap sikit utk bagi dia ada colour.

Masukkan ke dalam acuan dan biarkan bawah kipas sampai dia sejuk.

Sejukkan di dalam peti ais.



Its simple and easy. I used dual language to create balancy. Haha

0 comments: